Polarizarea accesului la serviciile de educaţie. Rolul sistemului de învăţământ - Neagu, Gabriela (Calitatea Vieții, 2006)
În studiul de faţă prezentăm analiza unor ipoteze privind influenţa asupra accesului la educaţie, atât a factorilor de mediu socio-familiali, cât şi al celor pedagogici şi psiho-sociali. Materialul de faţă îşi propune să analizeze în ce măsură factorii pedagogici şi cei psiho[1]sociali influenţează accesul la educaţie, în condiţiile în care, de regulă, elevii şi familiile acestora sunt, cel mai adesea, făcuţi responsabili de accesul şi succesul în educaţie.